Женско списание » Грижа за ръцете » Чупливи нокти на ръцете: причини, какво да правя, никакви витамини не е достатъчно

Чупливи нокти на ръцете: причини, какво да правя, никакви витамини не е достатъчно

Добре поддържани и красиви ноктите – това е знак за благополучие на стопанина и да се грижи за себе си. Ако стане неравномерен, слаб, и мъжете, и жените, това е факт придава на несигурност в себе си и е свидетелство за това, че в работата на организма се появиха смущения. Крехка вафла – проблемът не е само козметична и естетична, но е пряко свързана с човешкото здраве, така че реши да я незабавно.

Чупливи нокти на ръцете: причини, какво да правя, никакви витамини не е достатъчно

Това състояние медицина приписва на на един от видовете ониходистрофии. Признаците са следните:

 • матов цвят;
 • грапавост;
 • махане на ламинирано покритите връхчетата;
 • значително забавяне на растежа;
 • разделяне на плоча на везните.

От какво се състои ноктите?

Плоча се състои от плътно прилепени един към друг кератиновых роговых, изм. Между тях има слой вода, тя е необходима за еластичност, придава блясък и приятен цвят. Увеличението се извършва по следния начин: в база (матриксе – бял полумесец, непосредствена близост директно върху кожата) е разделянето на зародишни клетки, които пускам стари напред. Ако между плочите се появяват микрозазоры или пукнатини, това води до факта, че ноктите се чупят лесно и слоятся.

Външни фактори:

 • Неправилна техника за маникюр или педикюр.
 • Редовната употреба на лакове, които съдържат формальдегиды.
 • Натрупване.
 • Нарушение на технология за корекция и отнемане на изкуствени нокти.
 • Прилагането на течност лакочистител с ацетон, за разплод им на стари лакове.
 • Честото използване на алкални средства за прибиране на реколтата, без защита на ръцете ръкавици. Типично за жените-домакини.
 • Наранявания.
 • Редовно продължително пребиваване на студено или в условия на ниска влажност на въздуха.
 • Професионална деформация. Са музиканти, особено гитаристам и представители на други професии, обединявайки точно ногтевые плоча при работа.

Чупливи нокти на ръцете: причини, какво да правя, никакви витамини не е достатъчно

Вътрешни фактори:

 • Една от основните причини за чупливи нокти – небалансирано хранене. Случва подобно при недостиг в храната на протеини, витамини А, Д, е, на такива микроелементи като сяра, фосфор, селен, магнезий, калций.
 • Патология на ендокринната система, жлъчните пътища, стомашно-чревния тракт или на черния дроб. При тях се случва неправилното разпределение на микроелементи в организма, нарушена обмяната на веществата.
 • Анемия.
 • Дерматологични заболявания, при които са засегнати ноктите или околните тъкани. Това е и гъбички, и лихен планус, и екзема и псориазис.
 • Хормонален дисбаланс в организма. Може да се наблюдава и при мъжете, особено в пубертатный период, но на по-характерен за жените. Често се среща в периода на климакса.
 • Бременност и кърмене кърма. В тези ситуации е приоритет в разпределението на полезни вещества и микроелементи се дава на детето.
 • В Следствие на интоксикация вредни елементи, особено на тежки метали.

Освен тези причини такова състояние може да доведе до депресия и лоши навици или нервните патология: обкусывание плочи, разрушаване на тяхната цялост. Това изисква посещение на терапевт.

Чупливи нокти на ръцете: причини, какво да правя, никакви витамини не е достатъчно

Какво да правя и с какво се лекува?

Ако човек дава своя доклад, че той чуплива нездравословен начин на ноктите, след всяка терапия трябва да се започне с увеличение на доктор. За начало трябва да посетите миколога, дерматолог. В някои случаи се налага консултация ендокринолог, гастроентеролог или иммунолога. Специалистът съветва да се направи анализ на кръвта – биохимичен или на хормони, че най-често не е вярно за мъжете, и за жените. Ако причината за заболяване на вътрешни органи, за лечение е необходимо на първо място за него.

1. Нормализиране на храненето.

Каквото и да е причина за проблеми, лечението трябва да включва корекция на храненето. Не забравяйте редовно има протеинови храни. Месото (за предпочитане е да вземат бяло месо, птиче месо), мляко и млечни продукти (те, освен това, са богати на калций), яйца, риба. Не пренебрегвайте и растителни протеини, който се съдържа в зеленчуците, особено в чечевице, грах, фасул.

Ако се счупят ноктите на ръцете, за всеки специалист ще бъде очевидно, това, което липсва на тялото: това са витамини А и е, както и аскорбинова киселина. Редовно яжте зеленчуци, плодове, горски плодове, нерафинированные растителни масла.

Чупливи нокти на ръцете: причини, какво да правя, никакви витамини не е достатъчно

Сред голям брой продукти, особено се открояват извара, като източник на висококачествен белтък, сусам, богат на калций, ядки и спанак, която е желателно да се ядат сурови.

Липса на витамини и микроелементи не купируется веднага. Изисква значителен период от време, след който тялото може да причини неприятности.

2. Витаминни комплекси и естествена храна.

Всеки специалист ще ви посъветва да направите следното: да отидете в аптеката и си купи едни или други витаминни препарати, които имат нужда редовно да вземат у дома. Прием на полезни вещества от храната не е толкова голям, за да помогне, ако крехкост невен е силно започна, затова е необходимо лекарствена помощ.

Лечението в домашни условия

Сложи в ред ноктите на ръцете и да определи причината за техните връзки наистина, триене в тях хранителни крем. Често в състава им има ценни масла и витамини, които ще засилят ефекта. В аптеките или специализирани магазини можете да закупите восъци. Те са добра и по-достъпна алтернатива на същия салонным процедури.

Чупливи нокти на ръцете: причини, какво да правя, никакви витамини не е достатъчно

Заменете обичайните лечебни лакове. Те съдържат активатори на растежа, укрепване и захранващите компоненти. Често ги използват за декоративни цели, сам прави себе си маникюр.

Чупливи нокти могат да се премахне у дома с помощта на специални естествени кал. За това са купени в аптека препарат, разреден в хладка поде до вязкого състояние и се прави компрес на ръцете си за около 15 минути. Табелата трябва да бъде напълно затворен смес. Да се измие в подсолена вода, след нанесете подхранващ крем. Процедурата се извършва всеки ден в рамките на седмица, след 10-дневна почивка се повтаря лечението.

Да се грижи човек може и с помощта на специални тави. За това в топла вода се разтварят няколко чаени ложен морска сол. След това трябва да се направи маслена детайла: в една чаена лъжичка бадемово или кайсиеви масла, разтворен с няколко капки етерично – смирна, бергамот, чаено дърво, иланг-иланг, пачули, бор или кедър. Получената смес се разтваря във вода. Потопи ръцете си в ванночку, издържат от 20 до 30 минути. Продължителността на процедурата зависи от това, колко силно травмирани от ноктите на ръцете. След с крем-добре помассировать всеки засмуча.Лечението продължава до пълно възстановяване, честотата – повече от 2 пъти седмично.

Тънки плочи успешно да се излекуват прилагането на лечебни масла. Това може да бъде от морски зърнастец или маслиново, кокосово или бадемово, масло от жожоба. Всеки от избраните еликсири, трябва като лечение внимателно се втрива в ноктите и околната кожата си през нощта.

Чупливи нокти на ръцете: причини, какво да правя, никакви витамини не е достатъчно

Профилактика

За да се избегнат прояви и да запазите ръцете си спретнат, трябва да се спазват следните правила:

 • Да си взаимодействат с агресивни средства единствено с ръкавици.
 • Да се пази слабите и тънки нокти на краката от измръзване през зимата.
 • Ползват керамични или стъклени пилками. Да се обработва в една посока.
 • Нокторезачки трябва да бъдат остри.
 • Купувайте качествени лакове. Пред тях, за да нанесете използвайте предпазни средства.
 • Уязвимостта може да се предотврати рационално хранене.