Женско списание » Грижа за ръцете » Деформация на ноктите на ръцете: видове, причини, лечение

Деформация на ноктите на ръцете: видове, причини, лечение

Вълнообразни и деформирани нокти на ръцете са много неприятни усещания, особено на жените, когато тези покриват ноктите ярък лак. Такова състояние на ноктите се наричат ониходистрофией, и причините, предизвикващи този проблем, са достатъчно сериозни. Много често хората се опитват да премахнат деформация на ноктите в козметични салони, обръщайки се за помощ към маникюру, но без изясняване и отстраняване на причините за деформация да се определи като ноктите не успява.

Видове деформация на ноктите на ръцете

Деформация на ноктите на ръцете, може да изглежда по различен начин, и основно се проявява по следния начин:

 • Ноктите могат да се появят надлъжни бразди или миди, които се намират в прави редове и прилича на вълна.
 • Ноктите може да се образува малка вогнутость, а ноктите при това започва да прилича на лъжица.
 • Ноктите се появяват ролки от двете страни, които малко повдигната, а в средата на нокътя се сгъсти и се разширява. По този начин, ноктите стават неестествено големи размери и форма.
 • Ноктите могат да се появят напречни бразди, които са подложени на од на единия край на нокътя до другия.
 • Ноктите могат да не стратифицира и се рушат, а също така се появи вкрапления, исчерченность и петна.

Причини за възникване на деформация на ноктите

Деформация на ноктите на ръцете: видове, причини, лечение Деформация на ноктите на ръцете, като правило, се появява на всички нокти, но най-често става по-забележим първо на големия пръст на ръцете си, тъй като ноктите на този пръст повече от другите. При наличие на деформация на ноктите на ръцете причини се свеждат до следното:

 • В Почти половината от всички случаи на деформация причина за това са гъбични заболявания на ноктите. Инфекцията от гъбички може да се случи лесно в същите козметични салони, при общуването с човек, заразен от гъбички и така нататък.
 • Друга причина за деформация може да стане травма на ноктите при неправилна прекъсване на кожичките. В тези случаи е нарушен процесът на хранене на ноктите и растежа им.
 • Ако нокти, травмирани синини или защемлением, че скоро те също могат да бъдат деформирани. При тази травма може да бъде не самото нокти, а ноктите вила.
 • Причина за деформация могат да станат хронични заболявания на белите дробове, сърцето, щитовидната жлеза, на ставите. В тези случаи е важно да се намери причината и да го премахне, тъй като всички терапевтични действия за коригиране на формата на ноктите ще бъдат безполезни.
 • Кожни заболявания, към които се отнасят екзема, псориазис, лихен планус, също могат да станат причина за деформация на ноктите.
 • Взаимодействие с химикали, киселини, основи и други вредни вещества също могат да причинят промяна на формата на ноктите и тяхната структура.

Какво да правя при деформация на ноктите?

Разбира се, никой не иска да има вълнообразен или назъбени нокти, тъй като отдавна са били по ноктите съди за благосъстоянието и здравето на техния собственик. Но лечението на ноктите може да се проточат с месеци, тъй като в процеса на терапията, за да се изчака, докато не нарасне нов и здрави нокти. Затова трябва да се въоръжите с търпение и се изпълняват всички процедури, внимателно и своевременно.

Лечение на деформация на нокътя трябва да започне с откриване на причината, тогава терапия ще целенасочени и ефективни. За тази цел е необходимо да се консултирате със специалист, за да се мине по-пълно изследване и идентифициране на причината. Така, например, за лечение на гъбички или други бактерии се нуждаят от специални противогъбични лекарства и антибиотици.

Лечение на хронични заболявания също ще изисква доста време, но здрави и красиви ноктите си заслужава! И разбира се, трябва да знаете как правилно да се грижим за ноктите . За тази цел трябва да се потърси помощта на професионални майстори за маникюру и се свърши тази процедура няколко пъти, докато ноктите не ще да расте правилно. В домашни условия може да се извърши от самия суха или необрезной маникюр.
Деформация на ноктите на ръцете: видове, причини, лечение
За ръце и нокти не са страдали от излагането на вредни химични съединения, по време на работа трябва да се носят специални защитни ръкавици, които могат да бъдат от памук или латекс.

Освен това, ноктите се нуждаят от хранителни вещества, които могат да засили техния растеж. Към тези вещества включват минерали (калций, сяра, силиций, желязо), витамини (С, А, В, Д), мастни киселини и протеини.

В някои случаи е достатъчно да разнообразят храненето и диетата си, за да я заредите с необходимите и полезни съставки. Това е достатъчно, за да знаете кои храни съдържат най-много витамини и други хранителни вещества. Така, например, източник на желязо могат да служат като продукти, като месо, риба, тиквички, зеле, боровинки и други плодове.

Това се случва и така, че това може да е достатъчно, и след това, диетата трябва да добавите минерально-витаминни комплекси, както и омегу и аминокиселини. Специални добавки към диетата трябва да се прилага дълго време, в продължение на няколко месеца, като средната стойност на напълно нов ноктите растат за 50-60 дни.

Какво може да се направи за нокти в домашни условия?

Деформация на ноктите на ръцете добре се премахват и в домашни условия, когато за ноктите не само да се грижат, но и правят масажи, лечебни вани и други местни процедури. Всички тези начини за подобряване на кръвообращението в кутикуле и осигуряват растежа на ноктите. Във ваната може да добавите морска сол, сода за хляб, етерични масла. Една добра среда за растежа на ноктите са народни рецепти за отвари и настойки от билки. Към тях се отнасят лайка, градински чай, бял равнец, както и такива лечебни съставки, като лимон, мед и зехтин.

Ноктите могат да се покриват отгоре със специални лечебни лакове и други основни средства, което ще позволи да се предпази от наранявания и други лезии. От лакове могат да се избират тези, които не са твърде ярък цвят и текстура. За тази цел е добре се вписват матови лакове в пастелни тонове. По време На лечението ярки лакове се прилага не се препоръчва, тъй като те отделят само дефекти, а не да ги скрие.

Какво да не правим, когато деформация на ноктите?

 • Много често жените се опитват да деформирани нокти не само под дебел слой лак, но и вървят в такава процедура, като изкуствено удължаване на ноктите. За съжаление, тази процедура е напълно безполезен за здравето на ноктите, тъй като не премахва причините за възникване и не оказва терапевтично действие. Химически изгаряния на средства за изграждане на ноктите може само да влоши проблема.
 • Се опитват сами да се режат кожичките и да се грижи за ноктите. За начало може да премине няколко процедури в козметичен салон, и след това да получите съвет и лесно инструкции за грижа за ноктите от професионалист. Само след като сте убедени, че правите всичко правилно, може да премине на суха или необрезной маникюр със собствените си ръце.
 • Полиране на ноктите, да се опитва да скрие такива действия дефект и подравните ноктите. Тази процедура може да се провежда меки пилками не повече от 1 път в месец. Все още не е намерена причина за деформация, тази процедура е напълно безполезна, а при честа изпълнение още и вреден за ноктите.

По този начин, деформация на ноктите е нищо друго, освен отражение на здравето на нашето тяло и степента на грижите за тях. Правилният и бережный грижи, както и да се грижи за здравето ви помогне да се премахнат с времето се деформират и да се върнете ноктите здрави и красиви.