Женско списание » Грижа за ръцете » Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете и краката

Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете и краката

Съвременната медицина е в състояние да забележат отклонения в здравето на човека, не само да се разчита на множество проучвания и анализи, но и гледам в състояние да го ноктите както на ръцете, така и на краката.

Диагностика на ноктите е получил раждането на Тибет и в Древен Китай. Лекарите могат по цвят, форма ногтевых плочи да се постави диагноза и да е в ранен стадий, когато терапията ще даде най-добрия резултат. Ако говорим за сериозна проверка, то е по силите само на истински специалисти, но дори и на обикновения човек е на разположение диагностика на ноктите на пръстите на ръцете, ако знаете някои показатели. За това ние ще говорим в тази статия.

Как са свързани пръстите на ръцете с вътрешни органи?

Отдавна е известно, че, например, ушни мивка, краката, ръцете има проекции на всички вътрешни органи. Всеки пръст на ръцете също е свързан с един или няколко, като например:

 • Палеца на ръката е свързана с централния мозък.
 • С показалеца - с дихателната система, повече с леки.
 • Среден - с тънък червата.
 • На безименния пръст е свързан с бъбреците.
 • Кутре - с работата на сърцето.

Ето защо, гледам в състояние на ноктите на различни пръстите на ръцете и ги общия външен вид, може да се каже за някои отклонения в здравето на човека.

Ногтевая плоча на здравия човек

Животът на нокътя започва още в матриксе, това е невидима, но най-голямата част от нокътя, която се намира в основата на нокътната плочка под валяк. Ако самият нокът е вече ороговевшее образование, а след това матрицата е жива тъкан, от нейните клетки и се образува твърд протеин полимер.Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете и краката

От състоянието на втора степен на професионална квалификация зависи не само форма на нокътя, но и неговия растеж, структура, дори и дебелина. Именно това обяснява и понякога роди поразително разлика между ноктите на различните хора.

За диагностика на ноктите на пръстите е по-достоверна и вярна, трябва да знаете, как трябва да изглежда здрава ногтевая плоча. Ето някои отличителни признаци:

 • Нокти розов цвят и почти прозрачна.
 • Ногтевая плоча гладка, не е грубост. Може да бъде матирана или малко по-лъскава.
 • Формата на нокътя е с правилни очертания, гладки ръбове.
 • Не трябва да бъде нарушена връзка между нокътната плоча и странични валяци.

Ако забележите някои отклонения от нормата, тогава по-добре да диагнозата на ноктите се е провело компетентен специалист – онихологом. Онихология – това е наука, която точно и се занимава с диагностика нормално или болестно състояние на ноктите.

За да може да каже на ноктите?

Много пъти ние чуваме, че вътрешното състояние на организма се отразява на нашата кожа, но, оказва се, че там диагностициране на заболявания по ноктите на ръцете, която се е зародил още в Тибет.

Гледам в състояние на ноктите може да се определи започващи проблеми със здравето. Всички сме чували, че очите са огледало на душата на човека, а ноктите – показатели за здравето. Някои смятат, че, ако ноктите слоятся, имат бели петна, твърде чуплива, то това е или функции или неправилна грижа предизвика такива прояви. Но доста често това е първият сигнал, че в организма нещо не е в ред.

Нека да видим какви са сигналите за евентуална грешка, могат да подадат ногтевые плочи.

Цвят на ноктите и болест

Да започнем с цвят на нокътя. Както е известно, в норма при здрав човек, той трябва да бъде розов цвят матиран или с лек блясък. Но при наличието на заболявания на цвят плочи, ще бъде друг:

 • Ако ноктите са твърде блед, това може да се говори за недостиг на хемоглобин в кръвта, диабет или продължителна стрессовом състояние.
 • При неестествен бял цвят на ноктите може да има съмнение за заболяване на кръвта или на черния дроб, например хепатит или анемия.
 • Ако част на нокътя има розов цвят, а другата е бяла, това сигнализира за проблеми с бъбреците.
 • Понякога може да се види бели ивици на ногте, разположени по протежение на, това може да се говори за заболявания на сърцето, бъбреците или черния дроб.

Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете и краката

 • При пациенти с проблеми в дихателната система, или на нарушения в кръвообращението на ноктите може да има синкав оттенък.
 • Черни ленти са показателни за проблеми в сърдечно-съдовата система.
 • Ако ноктите се появи червено-кафяви петна, то най-вероятно в диетата липсва витамин С, фолиева киселина.
 • Признак на инфекция в организма, могат да бъдат жълто-зелени ногтевые плочи.
 • Жълт ногтевая плоча говори за заболявания на белите дробове, на черния дроб.

Ако ноктите са станали промените обичайния здрав цвят на някаква друга или са се появили петна, то това е повод да посетите лекар.

Ноктите и хранене

Диагностика на ноктите на ръцете може да се определи недостиг на витамини и микроелементи в храната на човека. Първото нещо, на всяка промяна във външния вид на ноктите могат да сигнализират за липсата на протеини в храната.

При поява на вдлъбнатини, разположени вертикално, може да се говори за недостиг на желязо или лошо усвояване на хранителните вещества. Тъй като в състава на ноктите влиза и калцият, при чупливост може да се твърди, че този елемент, просто не е достатъчно.

За добър растеж на ноктите е важно присъствие на витамини от група В. Достатъчно количество витамин С спестява кърпа около нокътя от заусениц и възпаления. Ако ноктите слоятся, тогава трябва да се увеличи консумацията на силиций, витамин D и калций.

Трябва да се има предвид, че за диагностика на заболявания по ноктите на ръцете не може да бъде единствено и окончателно. За поставяне на точна диагноза трябва да посети лекар и да се подложи на необходимите изследвания.

За какво ще е дупката за нокти

Специалисти твърдят, че диагнозата на ноктите, снимка на път и демонстрира, трябва да започне с разглеждане на дупки. Те могат много да ви кажа.

Ние вече знаем, че всеки пръст е свързан с определен вътрешен орган, следователно промени в различните пръстите на краката могат да разкажат за патологиях.Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете и краката

 1. Големият пръст е свързан с дихателната система, ако е дупката на него прекалено голяма, това може да говори за проблеми в тези органи.
 2. Липсата или малки размери дупки на указательном пръст говори за проблеми в работата на черния дроб, стомаха, червата или рак на панкреаса.
 3. Среден пръст ще каже за състоянието на кръвоносната система. Ако кладенците не, това не може да се говори за проблеми с кръвно налягане, лошо състояние на капилярите и вените.
 4. Липсата на дупки на безименния пръст говори за нарушения в обменните процеси и проблеми с лимфната система.
 5. Е дупката на малкия пръст потвърждава отлично здраве на сърдечния мускул.

Общ резултат може да се обобщи така: наличието на ярко изразени дупки на всички пръстите на краката говори за добро здравето на човека и голяма жизнена сила.

Здраве и форма на ноктите

Най-простата диагностика на ноктите се свежда до преглед на тяхната форма.

 1. Плоски и къси нокти говорят за проблеми със сърцето.
 2. Ногтевая плоча вдлъбната форма свидетелства за недостиг на желязо.
 3. Триъгълни ноктите могат да се отчетат на заболявания на гръбначния стълб или на гръбначния мозък.
 4. При пациенти със захарен диабет ноктите имат осигури продължителен форма.
 5. Изпъкнали като сфера на ноктите говорят за патологиях на дихателната система.

Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете и краката

Ноктите се появиха ивици и вълна

Доста често се случва, че ноктите не променя своя цвят и форма, но се появяват ивици, бразди, задълбочаване. Това също може да е сигнал за предстоящи проблеми. Нека разгледаме някои от тях:

 • След пренесени заразни заболявания могат да се появят напречни бразди.
 • Надлъжни бразди има при проблеми с храносмилането, депресии, нарушения на съня.
 • Взаимодействие с диети може да доведе прекрасната половина на човечеството с това, че ноктите се появяват вдлъбнатини и дупки. Това обикновено се случва в резултат на отрицателното въздействие на избраната диета.
 • Появиха ивици и малки вкрапления сигнал за проблеми с тънък червата.
 • Щрихи бял цвят говори за недостиг на калций или цинк.
 • При ревматизъм се появяват вълна с форма на бадем.

Дори и малки промени на ноктите не трябва да бъдат оставяни да не остане незабелязано. Препоръчително е да слушате тялото си и да посети доктор.

Структурата на нокътната плочка

По своята структура на ноктите при здравите хора обикновено са гладки и нямат вдлъбнатини, резки и вдлъбнатини. Диагностика на ноктите може да започне с една проста проверка, ако:

 • Ногтевая пластмаса твърде тънка и сякаш покрити с безцветен лак, а след това тя може да е сигнал за проблеми с черния дроб.
 • Открий вмятинки има при псориазис.
 • Появиха задълбочаване на широчината на ноктите, това е признак на инфаркт на миокарда или тромбоэмболии белодробната артерия.
 • Плоски и извити нокти говорят за астма и бронхит.
 • Присъствието на паразити в организма води до появата на сплющено-натрошени ногтевых платин.

Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете може да направи голяма услуга и да признае заболяване в ранен стадий.

Случва влошаване на външния вид на ноктите

Всички промени в тялото не се появяват изведнъж, те се появяват постепенно. Също така се случва и с нокти, ако забележите, че те са станали по-зле да расте, се появява нестабилност или чупливи, това може да се говори за това, че нещо не е наред с вашия обмяна на веществата. Това също може да се говори за проблеми с ендокринната система, циркулацията на кръвта.

Изведнъж ноктите започват да не стратифицира или расщепляться, можем спокойно да твърдим, че има изчерпване на храносмилателната система, полова и нервна, че е крайно време да посетите лекар.Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете и краката

Нашите нокти могат да ни разкаже не само за предстоящи или съществуващите проблеми, но и за това, че всичко върви към подобряване. Тогава и ноктите стават отново розови, гладки и здрави.

За сравнение ще кажа фигура на ногтевых плочи?

Формата на нокътя, структурата му говори много, но и фигура не трябва да се отхвърли, той също може да ви разкаже за някои от проблемите в организма:

 • Ако са се появили черни петна, това е знак эндокардита.

Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете и краката

 • Появи линия, значи, била пренесена треска, висока температура при инфекциозен заболяване, отколкото-голяма тя, толкова по-дълбоко ще бъде на линия.
 • Кафяви петна или бежевое под нокътната плоча каза за евентуален сити онкологичен заболяване.
 • Хлопьевидные бели петна могат да говорят за развитието на гъбични заболявания.
 • Дълбоки канали или разкъсвания свидетелстват за язва на червата или дисбактериозе.

Лесна диагностика на организма по ноктите може да се извършва и в домашни условия, е необходимо само да обърне внимание на всяка промяна и навреме да се вземат мерки. Понякога е достатъчно коригира диетата си, и всичко ще работи.

Диагностика на ноктите на пръстите на краката

Не само на ноктите на ръцете могат да разкаже за различни патологиях, но и на краката си ногтевые плочи струва периодично да инспектира.

Ето за какво те могат да кажат:

 • Палец отговаря за работата на мозъка.
 • Показалеца на десния си крак за един дебел червата и белите дробове, а на лявата - за сърдечния мускул, щитовидната жлеза.
 • Средния пръст на левия крак е свързан с органите на чувствата, а от дясната - с половата система.
 • На десния крак на безименния пръст ще каже за състоянието на бъбреците, половата система на мъжете, а на лявата - за работата на нервната система.
 • Кутрето говори за функционирането на далака, стомаха и панкреаса, ако той е на десния крак, а от лявата - за черния дроб и жлъчката.
 • Твърде дебели нокти на пръстите на краката, които е трудно да се режат с ножици, за да свидетелстват за заболявания на вените и артериите.Диагностика на ноктите на пръстите на ръцете и краката
 • Ако на ноктите на краката придобие синкав оттенък, тогава това говори за наличието на кръвни съсиреци и проблемите с циркулацията на кръвта.
 • При гъбични заболявания на ноктите стават крехки и започват да отпадат.

Диагностика на ноктите на краката и ръцете - процедурата съвсем не е сложна, информацията в тази статия ще ви помогне сами да разпознават признаците на задаващата проблем да се вземат спешни мерки.

Нашият организъм е една цялостна система, ако катастрофата се случи в една част, то това непременно ще се прояви и в друга. Грижете се за себе си, внимательней отнасяте към здравето си, защото то до голяма степен зависи от самия човек. Малко внимателност в областта на здравето, и тогава няма да се нуждаят от диагностика на организма по ноктите на ръцете.