Женско списание » Грижа за ръцете » Нокти като индикатор за здравето, промяна на формата и цвета на ноктите, диагностика

Нокти като индикатор за здравето, промяна на формата и цвета на ноктите, диагностика

Заусеницы

Причината заусенец най-често става неправилно изграден маникюр, а също и работа, при която пръстите си търка един за друг (например, ръчно пране); контакти с истончающими и иссушающими кожата агресивни вещества; вредни навика да хапе или да се откъсвам кожата на страничните валиках или кутикуле.

Идеални нокти трябва да бъдат равни на дължина и в съответствие с формата на пръстите си: малко крива, лъскав, гладък, тънък от кожичките, край и страна да са свободни, изглежда естествено. Подтачивая ноктите, изучавайте го от седем ъгли: с лявата и дясната страна, от върха надолу, на върха нагоре, под ъгъл, точно, от страна на дланите.

Характерни промени на ноктите може да помогне в диагностиката на редица заболявания на вътрешните органи.

 • Улей или вълнообразни ръбове са причинени от неравномерно растежа на ноктите, обикновено причинени наранявания или болест.
 • Канали (вдлъбвания) могат да се простират по дължината на нокътя. Обикновено това е резултат от болест или нараняване на клетките на ноктите в или в околностите на матрицата. ако вдлъбнатини и задълбочаване придават ногтю вид на гилзата — това е сигнал, предупреждение за псориазис.
 • Напречни задълбочаване на нокътната плоча се появяват поради временно спиране на растежа на ноктите. Причината служи тежко заболяване, например инфаркт на миокарда, тромбоэмболия белодробната артерия, шок, висока температура. При възобновяването на растежа на ноктите на линията постепенно се придвижва напред. Знаейки, че ноктите на ръката му се увеличава от задната ноктите валяк до свободния край на 3-4 месеца (скоростта зависи от възрастта), за разстоянието между задната валяк и линията можете да зададете възраст на заболяването.
 • Двойка напречно разположени ивици , успоредни дупката, най-често се появяват при хронични бъбречни заболявания, които провокират отделянето на излишния на протеини от организма, в следствие на което се получава им недостатък.
 • Ноктите във форма часови стъкло (изпъкнали сферичен) много често се обозначават на заболяване на белите дробове, бронхит или онкологические заболявания.
 • Ложкообразные ноктите (койлонихия). Вдлъбната форма на ноктите се приемат при размягчении и истончении на нокътната плочка. Най-често свидетелстват за недостиг на желязо, който трябва да се лекуват задължително под контрол на лекар. Може да се наблюдава при синдрома Пламмера-Винсона, синдро на Рейно, гемохроматоз, механични и химични наранявания на нокътя. Освен това, вдлъбната форма на ноктите може да бъде семеен.
 • Необичайно удебеляване на ноктите (хипертрофия). Обикновено е причинено от вътрешния разстройство, като, например, локална инфекция.
 • Изтъняване на нокътната плочка (атрофия) - нокти губи своя блясък, става тънка и понякога изчезва съвсем. Причини: заболявания на ендокринната система, дерматози, витамин недостатъчност, травма, възпаление.
 • Разделяне на ноктите. Сред причините, които предизвикват това, може да се нарани палеца си направите помия точка или прекомерна употреба на разтворители на ноктите. крехкост и разцепване на ноктите, промяна на цвета свидетелстват за прекомерно пушене, небалансирано хранене и пряк контакт със синтетични почистващи средства. Махане на ламинирано покритите ноктите също се дължи на недостиг на витамин Д, силиций или калций.
 • Клон на нокътната плочка, без да се отказват от ноктите вила (онихолиз). Отслоившийся парцел изглежда бяла и непрозрачна, драстично различаващи се от розова здрава част на нокътя. Среща се при тиреотоксикозе, при него на първо място са засегнати от безименния пръст; кожата на пръста е влажна, топла, бархатистая; дланите гиперемированы. Често причина може да бъде инфекция или употреба на някои лекарства, травма, системни заболявания, излагане на химически съединения.
 • Ноктите-shell - ноктите видимо тънък, бял и изкривява значително по-големи от обикновените ноктите. Ногтевое плато отделена от ноктите подава загнуто на свободния край. Това отклонение може да се дължи на хронични заболявания.
 • Възпаление около нокътя може да се дължи на увреждания на бактерии, дрожжевым гъбички, лондонския правила на хигиената, врощением нокти в гънка на кожата.

Промяна на формата на ноктите:

 • на показалеца си — болести на главата.
 • на средния пръст — стомашно-чревни заболявания.
 • безименния пръст — заболявания на бъбреците и белите дробове.
 • на кутрето — заболявания на половите органи.
Промяна в цвета на ноктите

Цвят на здрави нокти е с розов или прасковен оттенък . Промяна в цвета на ноктите ви позволява да направим предварителния извод за развитието на патология на вътрешните органи.Нокти като индикатор за здравето, промяна на формата и цвета на ноктите, диагностика

 • Сини нокти. Синьо и синьо-сив цвят на ноктите стават под действието на противомаларийните лекарства, миноциклина, сребърен нитрат, а също и при гемохроматозе, болест на Уилсън (натрупване на мед в организма) и поради лошо кръвообращение.
 • Ноктите с синяком - присъствие на тъмни, виолетови (почти кафяви или черни) петна. Това обикновено е причинено от нараняване и кървене в ногтевое легло. Сухи кръвта се прикачва към ногтю и расте заедно с него. Свържете се с него много внимателно. Избягвайте налягане. Ноктите може да бъде отделена от ноктите вила.
 • Кафяви или червени тънки ивици - надлъжни подногтевые кръвоизлив. Най-често се появяват след травма и се локализират в дистальном отдел ноктите вила. Друга причина — инфекциозен ендокардит, в този случай обикновено изумен център ноктите вила.
 • Бели петна.
  • Крапинки или гледна свидетелстват за недостиг в организма на калций и цинк. Те могат да имат различна форма, ориентация и размер.
  • Малки бели петна, разтегнат в последствие на целия нокът - проява на гъбични заболявания. Ноктите става мътна, неясен, дебела и слоящимся. В този случай може да помогне само сериозен противогрибковая терапия, асоциирана с квалифициран дерматолог.
  • Промяната на цветовете "половина и половина" - долната половина на нокътя става бяло на цвят, а горната – остава гладка и розова. Това е повод да се обърнете към специалист от бъбреците.
  • Бели петна не са следствие от болестта. Могат да бъдат причинени от нараняване на основата на нокътя - удар по ноктите, прекомерно налягане в процеса на изпълнение на маникюр и други подобни . Според степента на растеж на ноктите тези петна са нищо.
 • Жълти нокти (жълто-зелен). По-често са придружени с дистрофией ноктите (усойни, непрозрачни, утолщены, са заоблени, бавно расте), патология на лимфната система (наблюдавани оток на пръстите на ръцете, глезените, лицето) и по някакъв заболяване на вътрешните органи (най-често това е заболяване на дихателната система или злокачественное новообразование). Може да сочи към болния черен дроб. Бугорчатые жълтеникави нокти са при диабет, както и грибковом поражение.
 • Жълто-кафяв край на нокътя (маслени петна) може да е следствие от псориазис.
 • Кафяви нокти се среща при първична над бъбречна недостатъчност, гемохроматозе, лечението с лекарства, злато, отравяне с арсен. При меланоме в кафяв цвят да се боядиса не само ногтевая плоча, но и ногтевое легло с ногтевым валяк. Луночка при това не се вижда. Ноктите постепенно се свива.
 • Бяло-розово или бяло-кафяво (два цвята) на ноктите. Луночка не се вижда. Се среща доста рядко, най-вече при сърдечна недостатъчност и цироза на черния дроб, сопровождающемся гипоальбуминемией, при бъбречна недостатъчност (уремия).
 • Разширяване и извитость на капилярите на задната ноктите валяк се срещат при дерматомиозите, по-рядко — при системна червена волчанке и системна склеродермии.
Последици маникюр

Маникюр , педикюр и удължаване на ноктите - много деликатни процедура, която изисква висока компетентност на капитана, съответствието им на основни хигиенни норми, внимателност и точност. Здравите нокти на клиента са основният признак на професионализъм и умение на всеки специалист ноктите на услугата.

Горните слоеве на нокътя истончаются при преработката му, но това не влияе на нов растеж на ноктите. Но тъй като ноктите продължават да поемат и обработват различни козметични составами, те могат да станат по-тънки и по-слаби. Но това, все пак, не е постоянно развиващ се процес, и ноктите могат отново да расте толкова здрави, колкото са били преди това.

Пожълтяване на нокътната плочка   от лак.

Причина за пожълтяване на нокътната плочка е проникването на колорирующих пигменти лак в горните слоеве на нокътната плочка, поради липса на база покритие на естествени нокти. Характерно за по-интензивни, наситени лакове.

Премахване на такова пожълтяване е възможно с помощта на малки абразива (пилка за естествени нокти, стъклена пилка и т.н.).

 • Отстраняват пожълтели части (не по-дълбоко 3-5 слоя естествен нокът).
 • Нанася слой на основното покритие със съдържание на стягане и изправяне на елементи (калций, протеин и т.н.) или да се прилагат средства с ефект на оптични обезцветяване.
 • Изготвен ноктите е покрита с лак за нокти.
 • За получаване на по-устойчива конструкция се препоръчва приключване на процедурата със слой защитен закрепляющего покритие.

Неравности по нокътната плочка, като следствие на неправилно запила.

Причината за неравностите на нокътната плочка често е използването на несъответстващи на абразиви (прекалено твърда пилка), твърде дълбока рана ("тежка ръка").

Премахване на такава грапавост може да се използва выравнивающие покритие тип Ridge Filler или специални покрития с натурални волокнистыми помощните вещества. В случай на поява на дълбоки вдлъбнатини или особено дълбоко запила се препоръчва използването на системи за тайна на естествени нокти (Nail Wraps System). Трябва да се помни, че дълбоко запиленные ноктите стават по-чувствителни, и прилагането на химикали ще бъде трудно или въобще невъзможно.

Ногтевая плоча след отстраняване на изкуствените нокти.

"Стъпало" се появява в резултат на отнемане на горните слоеве на естествена нокътната плочка за засилване на нейната адгезивных свойства при подготовката. На нокътната плоча известно натиск от наличието на синтетика, което допринася за сплющиванию слоеста структура на естествени нокти. Стойността на перваза на нокътната плоча след отстраняване на изкуствените нокти, пряко зависи от уменията майстор, а не от "высасывающих" имоти синтетика.

Ако клиентът по някаква причина реши да се раздели с изкуствени нокти, това е видима "стъпало", която остава след изграждане на визуално продължава прилагането на изравняване на повърхности.

Изсушаване околоногтевого на валяк.

Причина за изсушаване на околоногтевого на валяк са: обрезной маникюр, получаване на околоногтевой валяк химически вещества, използвани за изграждане или за маникюр.

 • В този случай първата стъпка е да се превърне в отказ от обрезного маникюр.
 • Необходимо е също редовно да прилагат масло за кожичките и лосион за овлажняване на кожата на ръцете, които омекотяват околоногтевой валяк. В професионални препарати за кожичките се използват най-liquid естествени масла (например, от жожоба), така че те са в състояние дълбоко да проникнат в порите на кожата, задържане на влагата на клетъчно ниво. Освен това, течно масло, попадащи в зоната между кожата и на нокътната плоча (в зоната на кожичките), я овлажнява и служи като смазка, която допринася за по-бърз растеж на ноктите.