Женско списание » Грижа за ръцете » Онихолизис или ексфолиране на ноктите от вила: Причини, видове, лечение, снимка

Онихолизис или ексфолиране на ноктите от вила: Причини, видове, лечение, снимка

Ексфолиране на ноктите от ноктите подава се нарича още онихолизисом . Някои не придават на това заболяване достатъчно внимание, въпреки че проблемът е достатъчно сериозен – незачитане на лечение води до работеща форма и тяжелоустранимым груби дефекти ногтевых плочи .

Какво се случва при онихолизизе?

Онихолизис или ексфолиране на ноктите от вила: Причини, видове, лечение, снимка Онихолизис-ексфолиране на нокътната плочка

Ексфолиране – нарушение на целостта на ногтевых плочи. Под повърхността се образуват кухи поглед, което става причина за отделяне на ноктите от меките тъкани на пръстите.

Случва се на пълна или частична промяна на цвета ногтевых плочи. Те могат да станат бледо-жълти, белезникав-сиви, по-рядко – синкави или кафяви. Първо отслаиванию е изложен само горната част на нокътя , или да го отстрани, след това, по малко от развитие на заболяването , дефект достига и неговото основание – цялата повърхност се отдалечава от ноктите вила. Но най-често, преди това не достига, и ногтевая плоча не се отделя напълно.

Възможни заболявания при отслоении нокти

Ексфолиране на нокътната плочка може да се наблюдава при някои заболявания като хронични, така и остри. Най-чести са:

 • проблеми със стомашно-чревния тракт – язва, гастрит и други заболявания;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • нарушаване на работата на ЦНС;
 • нарушения на ендокринната система.

Това системни заболявания. Също онихолизис присъщо на:

 • екзема и псориазу;
 • атопическому дерматиту;
 • буллезному дерматозу.

Причините онихолизиса

Причини за обелване на нокътната плочка могат да бъдат различни фактори, както инфекциозни , така и неинфекционной на природата.

Онихолизис или ексфолиране на ноктите от вила: Причини, видове, лечение, снимка химичен фактор на обелване на ноктите

Неинфекционные причини:

 1. Химически– заболяването се проявява с чести контакт с битова химия, без използване на ръкавици или други вещества. По този начин може да се окаже прах за пране, лак за нокти, течност за неговото отнемане.
 2. Механични– различни травми: удар, дисекция, свиване, инфарктната. В такива случаи е да се образува хематом (натрупване на кръв по нокът, която трябва възможно по-скоро е правилно да премахнете.
 3. Алергия.Тази реакция може да предизвика същите домакинствата средства, латекс, лак за нокти. Често ги лющене може да се наблюдава след покриване на гел-лак, използващи популярни към днешна дата, но често причинява алергии.
 4. Лекарства . Тук са някои групи антибактериални лекарства, най-често причината за расслаивания ноктите става лечение фторхинолонами.
 5. Маникюр и педикюр, която се проведе погрешно в домашни условия – също нередкая причина онихолизиса. Ноктите могат да започнат да отпадат, ако помия ги нарежете, което води до деформации, а също и при тяхното подпиливании да пилку не е перпендикулярна към нокътната плоча, а под ъгъл, инструмент се движи в различни посоки.

Онихолизис може да доведе до колебания в хормоналния фон, липсата на витамини и стресови ситуации.

Към инфекциозни причини са гъбички, по-рядко – бактерии . В 40% от случаите на заболяване онихолизис се нарича именно първите микроорганизми. Първи на ногтевые плоча, те унищожават я, ноктите започват да отпадат и да се счупят.

Липса на витамини

Недостиг на витамини и различни макро - и микроелементи също могат да предизвикат ексфолиране на нокътната плочка. Недостигът обикновено се случва при храненето на оскъдна храна.

В диетата задължително трябва да присъстват продукти с високо съдържание на желязо, калций, цинк . Идеален риба, съдържаща също голямо количество магнезий, витамин D , фосфор , без които е невъзможно усвояването на калций.

За здравето на ноктите са важни и витамини В, А и е , съдържащи се в ябълките, масло и слънчогледово масло, семената, кисломолочной продукти, ядките.

Също така диетата трябва да бъде присъствието на протеинови храни, зеленчуци и плодове, съдържащи силиций, аминокиселини, цинк и фолиева киселина.

Видове и представители на онихолизиса

В зависимост от причината, доведе до онихолизис, има следните видове:

 • травматичен;
 • онихолизис, причинен от кожни заболявания;
 • системата (предизвикани от системни заболявания);
 • онихолизис, причинени от нарушения в работата на ендокринната система;
 • грибковый или бактериална (по-често при руброфитии, эпидермофитии);

Диагностика онихолизиса

Онихолизис или ексфолиране на ноктите от вила: Причини, видове, лечение, снимка преглед от лекар-дерматолог

При откриване у себе си на обелване на нокътната плочка трябва да се консултирате с дерматолог, за да установят причините за проблема. Ако в процеса на диагностика лекарят ще открие съпътстващи заболявания, той ще насочи пациента към друг специалист . Това е необходимо, за да се елиминират факторите, провокира онихолизис.

На първия прием на дерматолог визуално инспектира ногтевые плоча. Случва се така, че лекарят веднага разпознава гъбично поражението на ноктите и насочва пациента за анализ (терени), выявляющий вид на причинителя. След това се назначава подходящо лечение.

Ако разглеждане на ноктите не разкри причината за тяхното обелване, може да се използват такива методи за диагностика като :

 • вземане на проби , определянето на наличието на гъбички, стафилококи и стрептококи;
 • анализ на кръвта , за да се прецени общото състояние на организма.

Не е изключена и друга инструментална и лаборатория за диагностика, избор, който се основава на най-вероятната причина онихолизиса.

Клинична картина

Симптоми онихолизиса зависят от причините за това, го доведе до.

При заболяване, возникшем след травма на нокътя, може да отбележи:

 • болковият синдром;
 • образуването на хематом;
 • промяна на цвета и отслабване на нокътната плочка;
 • кървене.

Ако онихолизис причинена от инфекция, могат да се наблюдават:

Симптоми, които са общи за всички видове онихолизиса:

Лечение и лекарства за обелване на ноктите

Онихолизис е достатъчно устойчиви заболяване , не може да се лекува в продължение на кратък период от време. Премахване на симптомите може да се случи само след пълното прераждане на нокътя .

Задача лечение – спирка на обелване и отстраняване на основните причини. Така че, за да се отървем от онихолизиса се прилага комплексна терапия. Последователност от действия при откриването на обелване на нокътната плочка:

 • Посещение на дерматологи, ако е необходимо, лекар тясна специализация (гастроентеролог, ендокринолог и други) за отстраняване на основното заболяване като причина онихолизиса. Трябва непременно да се спазват определените лечение.
 • Спазването на диета , която включва продукти с необходимите витамини и минерали , голямо количество протеинови продукти, хранителни продукти, съдържащи желирующие вещества.
 • Изпълнението на масажа на пръститеза подобряване на циркулацията на кръвта.
 • Баняза нокти с добавянето на калиев перманганат. След такива процедури върху засегнатите ноктинаслагва синтомициновая или гелиомициновая мехлем , се определя превръзка и лейкопласт, компрес оставете за една нощ.

Ако при диагностиката са открити здравословни проблеми, станали причина за връзки нокти, локална терапия няма да донесе резултат. В такива случаи трябва да се лекуват сериозни заболявания:

 • Приоткриване на псориазис или екзема често се предписват кортикостероиди,устраняющие възпалителен процес.
 • В случаина бактериална поражението на ноктите , причинени от стафилококи, се предписватантибиотици .
 • Гъбични инфекции изискват друго лечение . За отстраняването им се използват препарати с местно значение, включващо в състава на имидазол и аллиламин . Има и лекарства, които се борят с гъбичките, за консумация вътре, те се наричат антимикотиками е системен . Към тях се отнасят "Гризеофульфин", "Тербинафин", "Fluconazole", "Кетоконазол", "Интраконазол" . Се приемат такива лекарства, единствено под наблюдението на лекар, защото имат много противопоказания и странични ефекти. Курсът на лечение трае от 3 месеца до една година , продължителна терапия.Лекарят може да препоръча и вани с добавка на сол, сода за хляб. Нов метод за лечение на обелване на нокътната плочка, причинени от гъбички, е лазер е насочен точно към причинителя под роговым слой. При деформация на нокътната плочка и обозначена с болевом синдрома на специалист може да ви посъветва премахване на нокътната плочка.
 • Ако ексфолиране на ноктите , причинени от алергии, се определя от дразнител . Контакт с това вещество напълно предотвращаются. В някои ситуации специалист назначава иммунотерапию за намаляване или отстраняване на алергии.
 • При отслоении ногтевых плочи, поп, след антибиотикотерапии , трябва да се възстановят нарушените чревната микрофлора. Помогнете на това могат да натурални млечни продукти . След като микрофлора на червата, нормализира, ексфолиране на ноктите спира.

Първа помощ при нараняване на ноктите

Онихолизис или ексфолиране на ноктите от вила: Причини, видове, лечение, снимка Хематом-нараняване на ноктите

При ушибе пръст трябва възможно най-бързо да поставите ръката или крака под струя студена вода . Това е необходимо за предотвратяване на появата на хематом под нокът , която предизвиква ексфолиране на нокътната плочка. В студа на пострадалия крайник трябва да се пазят не по-малко от 15 минути , за да се стесни кръвни съдове и премахване на болката.

За да се избегне подуване на кожата се нанася йодная окотои се наслагва утягивающая бинтовая превръзка. Това е максимално да намали риска от отклонение от гъбички на ноктите вила.

Онихолизис или ексфолиране на ноктите от вила: Причини, видове, лечение, снимка пункция за освобождаването на кръвта от хематом

Ако се образува хематом, трябва да се консултирате с вашия лекар за провеждане на малка хирургична намеса: в ногте входа всяка камера прави е малка дупка, за да скопившая под него кръвта е излязъл.

В случай на невъзможност за посещение при специалист, може да опитате да прекарате тези манипулации в домашни условия, при условие на пълна стерилитет . За това трябва внимателно измийте ръцете си и се справя синини разтвор антисептично средство, за да се вземе стерилна игла, топлина я в огън. Направи дупка в нокътната пластина, премахнете от него кръв. След това да се обработва ноктите.

При възникване на обелване на нокътната плочка заради нараняване, трябва незабавно да извърши следните действия:

 • Първо трябва дасе дезинфекцират клещиили нокторезачки. Режат ги отслаивающуюся част (ако тя се намира на върха на нокътя).
 • Обработва нокътната плоча и тъканите около нея антисептичен разтвор (йод, хлорхексидин).
 • В 250 мл вода добавете морска сол в количество 2 супени лъжици масло от чаено дърво (5 капки), изсипете разтвора в купа, сложете го там на пострадалия крайник. Направи ванночку в продължение на 20 минути , след това подсушете с промакнуть кърпа.
 • На увредената зона, за да нанесе крем с успокояващи и регенерирующими свойства ( "Бепантен") . Повтаряне на тези процедури за няколко дни.
 • За да експандиран под нокътната плоча не се отглеждат бактерии и гъбички,трябва да се спазват от ежедневната хигиена на ръцете и краката .

Видео подробно се разглежда пункция на нокътя при ушибе.

Лечение на народни средства за защита

Начини на алтернативната медицина се използват като допълнителни, за симптоматично лечение и дезинфекция.

Онихолизис или ексфолиране на ноктите от вила: Причини, видове, лечение, снимка портокалов сок сол

Добро средство за укрепване на ноктите е разтвор от портокалов сок, една супена лъжица сол или 60 мл топла минерална вода. Към тези компоненти се добавят 5 капки йод. Всичко се смесва. Дръжте пръстите на краката си в тази смес не по-малко от 10 минути.

Kombucha има болката, противовъзпалително и противобактериальными свойства. От него може да се приготви каша. Вземете малка част, пречистен от филми. Нарежете си. Получената смес се прилага върху засегнатата област, 2-3 пъти на ден.

Няколко допълнителни начини за лечение на синини нокти в домашни условия във видеото.

Мерки за превенция на обелване на нокътната плочка

За предотвратяване на такива заболявания като онихолизис, трябва да се спазват следните правила:

 1. Носят необходимо е само една и обувки, която "диша".
 2. Чорапи трябва да избирам от тези материали, които имат висока пропускливост на въздуха (памук) . Да ги промените, трябва да всеки ден.
 3. Не носи тесни обувки.
 4. След контакт с вода, подсушете с ръце или крака.
 5. При работа с химически битовите средства трябва винаги да се носят ръкавици и след това высушивать.
 6. Необходимо е правилно да се организира хранене, извадена консерви, мазни и пикантни храни . Необходими продукти с високо съдържание на витамини А, В, D , E, калций, така и на микро-, макро - , благоприятна за неговото усвояване, полиненаситени киселини.
 7. Колкото се може по-рядко да провежда лечение с антибиотици.
 8. Не забравяйте за лечение на хронично заболяване във фаза на обостряне.
 9. Избягвате стресови ситуации, умора, недосыпа.

Така че, ако превантивни мерки не се спазват и се проявява симптоми онихолизиса, следва да се обърнат за консултация към специалист, който ще се проведе на диагноза и ще предпише адекватна цялостна терапия. Самолечение в този случай не трябва да се допуска, тъй като причините за обелване на ногтевых табели много, и сами да ги инсталирате невъзможно.