Женско списание » Грижа за ръцете » Оребрени ноктите на ръцете: причини и лечение на деформации и вдлъбнатини на ноктите

Оребрени ноктите на ръцете: причини и лечение на деформации и вдлъбнатини на ноктите

Ноктите – много точен индикатор за състоянието на здравето. Оребрени ногтевые табели обозначават върху това, че трябва да се обърне внимание на проблемите в организма и да се опита да поправи ситуацията. Трябва да се изключи възможността от нараняване на ноктите и да се вземат терапевтични мерки за отстраняване на проблеми.

Описание на проблема

Изразена рельефность ноктите обикновено не предизвиква безпокойство у хората. Въпреки това, за да се избегне влошаване на възможните усложнения, за решаването на този проблем е по-добре да се внимава предварително. Ако ногтевое платно не е хомогенна гладка повърхност, а испещрено вертикални или хоризонтални ивици, наслоениями или трещинками, – това е ребристость нокти .

Оребрени ноктите на ръцете: причини и лечение на деформации и вдлъбнатини на ноктите

Ноктите, оребрени вертикално

 • Вертикална ребристость – бразда идва от основата на ноктите подава към свободния край . Тя може да бъде под формата на честа структура или няколко редки бразди. Ленти могат да имат вид на огъване, нарушаване на равна повърхност ноктите, има ясно изразена структура на вина или наслояване ороговевшей на нокътната материя.
 • Хоризонтална ребристостьот страничната страна до центъра на нокътната повърхност преминават дупчици и бразди. Те могат да бъдат прерывистыми, полукруглыми, на тънки или ясни. Ленти може да приключи в средата на нокътната равнина, а може да премине напълно.

Ако вашата ногтевая плоча не е с гладка повърхност, след това не забравяйте да обърнете внимание на естеството на неравностите, чета структура, за да е вярно да оцени проблема и да вземе мерки за коригира ситуацията.

Което може да стане причина за перки на ноктите

Ребристость, рельефность, дефект на нокътната плочка може да има няколко различни причини , които трябва да се вземат предвид, преди да предприеме стъпки, за терапевтичен характер. Причини за възникване на дефект на нокътната плочка може да е следствие от механични повреди, нарушения (дисбаланс) дейността на организма или инфекциозни заболявания.

Механични повреди

Оребрени ноктите на ръцете: причини и лечение на деформации и вдлъбнатини на ноктите

Оребрени ноктите

 • Травмоопасный маникюр – повреден эпонихий, ципа или матрица
 • Травма на пръста си вследствие на удар, натиск или притискане
 • Продължителното свиване в областта на нокътната плочка, нарушение на кръвообращението
 • При грубо боравене с химически вещества
 • Измръзване или системно излагане на студ

Мъжете по-често са изложени на увреждане на нокътната плочка вследствие на активна физическа работа . Жените често купуват този дефект в случай на невнимателно проведени маникюрных процедури – основата на нокътя е изложен на травмированию.

Също така при невнимателно боравене с химични вещества или по време на измръзване на ръцете става отрицателно въздействие върху корена на ноктите на платното, което води до появата на ребристости и деформация.

Сривове в работата на организма

Оребрени ноктите на ръцете: причини и лечение на деформации и вдлъбнатини на ноктите

Назъбени нокти

 • Проблеми в работата на ендокринната система – диабет, нарушения на дейността на щитовидната жлеза
 • Нарушения на обмяната на веществата , недостиг на витамин
 • Проблеми в работата на СЧ
 • Генетични нарушения
 • Недостигът на витамини от групи А и е
 • Стрес

Рельефность ноктите на платното може да се превърне в сигнал за нарушение на ендокринната система. Най-често ноктите стават назъбени хората от напредването на възрастта , които се случват необратими процеси на деградация на работата на храносмилателната и ендокринната системи.

Също и при жените по време на бременност може да се развие такъв дефект. Ребристость ноктите платна при тях обикновено е причинено от дефицит на микроелементи и витамини от групите А, е и В, което е следствие на големи промени в хормоналния фон. Тези проблеми след подробен анализ могат да бъдат коригирани с помощта на прием на витаминни комплекси.

Инфекциозни заболявания

 • Дерматит и хронични заболевани ( екзема, псориазис, трихофития )
 • Гъбична инфекция на
 • Заразяване на хелминти и паразити
 • Интоксикация , отравяне
Оребрени ноктите на ръцете: причини и лечение на деформации и вдлъбнатини на ноктите

Ноктите, оребрени за горизонтили

Хоризонтална рельефность (ребристость) ноктите на платното трябва да предизвика тревога, поради причината, че тя може да стане следствие от гъбична инфекция . В този случай, без правилната терапия не е решение на ситуацията, а ребристость – това е лакмус, обнаруживающий проблем.

Най - вероятната причина за нарушения на повърхността на нокътя на дете са хелминти и внутриутробные паразити , вредни влияещи върху развиващия се организъм. Ето защо, проблемът за появата на вдлъбнатини и вдлъбнатини по нокътната пластина детето трябва да бъде в контрола на техните родители, като алармена за възможни сериозни последствия.

Случаи, когато трябва да се консултирате с лекар

Оребрени ноктите на ръцете: причини и лечение на деформации и вдлъбнатини на ноктите

Хоризонтални бразди по ноктите могат да сигнализират за болести на организма

Трябва да се разбере и да споделят причините за възникване на ребристости на нокътната плочка. Механични проблеми могат да бъдат решени с помощта на домашни или козметични процедури възстановителен характер. Такива най-често са вертикални релефи.

При възникване на хоризонтални вълнообразни бръчки и наслоения обикновено се диагностицира проблеми в работата на различни системи на организма или инфекциозни проблеми. Именно те са последствията от най-сложните заболявания, които се нуждаят от сериозна лекарска намеса и професионално проучване .

При откриване на симптоматиката на медицински характер непременно се консултирайте с лекар. Само след диагностика, правилно и ефикасно да се отървем от причините, даде увеличение на местните дефект на ноктите.

Методи за корекция в домашни условия

В случай, че рельефность (ребристость) гъбички, не подлежи на сериозна медицинска намеса, се препоръчва извършване на няколко процедури възстановителен характер. Често ги съветват да се извършва в комплекс от консумирането на витаминотерапию и процедури на външно въздействие по рецепта от народната медицина – вани, компреси, втриване .

Лечение на перки на ноктите

Вана за къпане от градински чай

Оребрени ноктите на ръцете: причини и лечение на деформации и вдлъбнатини на ноктите

Баня за нокти

 • градински чай – 2 супени лъжици. л.
 • мед – 3 супени лъжици. л.
 • топла вода – 0,5 чаши
 • маслиново масло – 0,5 чаша
 • лимон – 0,5 бр.

Охладена част от шалфейного бульон трябва да се смесват с разтопен на водна баня мед , добавете топлото зехтин . Сместа трябва да се смесват до получаване на хомогенност, постепенно добавяне на сок от ½ лимон .

Ръцете дръжте в торта вещество в продължение на половин час . За този компрес се препоръчва температурата на тялото на човек – така се постига най-голям ефект.

Всички компоненти трябва да перегреты: се губи техния терапевтичен ефект.

Оребрени ноктите на ръцете: причини и лечение на деформации и вдлъбнатини на ноктите

Лимонов компрес за нокти

Лимон, нарязани на половина , на всяка половинка сипете морска сол , да кисне в продължение на 15 минути . Потопите в лимон ноктите и се оставя да престои 15 минути .

Превантивни мерки

 1. Прегледайте вашата диета . Премахване на диета, която може да доведе до дефицит на един или друг хранителен компонент на: калории, витамини, микроелементи.
 2. Оградите контакти ръцете си с причини, които могат да предизвикат проблем: студ, тесни ръкавици, химични вещества .
 3. Сменете размягчающие ванички маслени составами преди процедурата за маникюр .
 4. За грижа за ръце, за да отидете по - съхраняващи видове маникюр – европейски, японски, хардуер.
 5. Премахване на метални нокти инструменти , предпочитам портокал палочкам, стъклен пилочкам.
 6. Под слой цветен лак е най-добре да се прилага специални предпазни лечебни лакове-основи .

Още повече рецепти и съвети за да се отървете от вдлъбнатини на ноктите си представя в това видео:

Състоянието на ноктите платна – важен показател, чрез който можете да следите състоянието на организма като цяло. Не пренебрегвайте тези сигнали. Навреме купированная проблем – гаранция за вашето здраве.