Женско списание » Грижа за ръцете » Какво да правя, ако почернел нокът на крака или ръката: причини и лечение

Какво да правя, ако почернел нокът на крака или ръката: причини и лечение


Черен нокът на крака не винаги е доказателство за заболяването. Предпоставките за това явление са няколко, внимателно да се запознаят с причините за и своевременно приемане на мерки, може да се предотврати по-нататъшното му унищожаване.

Защо стават черни нокти на краката: причини

При промяна на външния вид на нокътната плочка в крак трябва да разберете причината. Потъмняването на плаката на ръката може да се дължи на същите фактори.

Причините, които предизвикват почерняването, са разделени в 2 основни категории:

 • Последици от въздействието на външни фактори;
 • Заболявания, които влияят на промяната на цвета.

Външни фактори

Какво да правя, ако почернел нокът на крака или ръката: причини и лечение

Почерневший ноктите на снимка. Хематом след синини.

Най-популярната причина потъмняване – получена травма. След травма, промяна на цвета, поради спукването на съда, който причинява появата на синяка под табела. Понякога е достатъчно съвсем незначителни травми, за да нокът на крака почернел. Ако няма физическо въздействие поставен не е, може би, причината черноты нокътната плочка се превърна в твърде тясна и неудобна обувки.

Признаци за оцветяване на нокътя в черен цвят, по причина на травми следните:

 • При натискане се появяват болезнени усещания. Болката може да появлятся при ходене и дори и в спокойно положение, в зависимост от площта и силата на синини;
 • Петното се намира на едно място и не расте. Границите на потъмняване на ясни, въпреки че в началния период те могат да бъдат леко размазаны. Вероятно, с течение на времето петно постепенно ще намалява;
 • Ако е зажатие – освен потъмняване може да се промени формата. Обикновено плоча става оребрена или е ликвидатора на място зажатия (на същото място, където и черно петно).

Ако причината за промяна на цвета на ноктите – травми, при този силен дискомфорт и болка не се случи, то тогава няма никаква опасност за човека, това не е така.

С течение на времето цветът ще се върне към нормалното, въпреки че в някои случаи е необходимо да се чака до пълна подмяна на нокътната плочка.

Понякога използването на лак, може да причини потъмняване на нокътната плочка. Някои козметични средства не е достатъчно добри, така че дълбоко в структурата на ноктите, поради което те са тъмни. Не винаги е мрак може да се изведе с помощта на течност за премахване на лака, остава само да чакаме, докато плоча расте. По същата причина често потъмняване на ноктите и на ръцете си.

Почерняването на ноктите като знак за заболяване

Гъбични заболявания на ноктите на краката са много често срещани. Освен потъмняване, има някои симптоми на гъбични заболявания:

 • Плоча става скучна, които се рушат и се сгъсти;
 • Сърбеж между пръстите и около ноктите;
 • Зачервяване на областта в близост до табела.

Ако са налице тези симптоми е почерняването на ноктите на крака причинени от гъбична инфекция. За предотвратяване на разпространението на инфекцията е необходимо да посетите лекар и се отдава на необходимите тестове, за дестинация е навременното лечение.

Какво да правя, ако почернел нокът на крака или ръката: причини и лечение

Още една причина, която причинява оцветяване на нокътя в черен цвят – доброкачествен тумор. Това е сериозно заболяване, което носи значителни болка. При дискомфорте, болка и тъмен цвят на ноктите, трябва да се възможно по-бързо да посетите лекар, за предотвратяване на сериозни последствия. Увреждане на черния дроб в някои случаи може да предизвика потъмняване на ноктите на краката или ръцете.

Още една причина на видео:

Защо стават черни нокти на големите пръсти на краката

Причини за потъмняване на нокътната плоча на големия пръст на крака, не много по-различни от общите, обаче черен нокът на големия пръст може да се появи и поради други фактори:

 • Подуване на краката, сопровождающийся промяна на цвета на нокътя на големия пръст, показва сериозни проблеми в сърдечно-съдовата система. В този случай на самолечение е невъзможно и може да бъде опасно за здравето на човека;
 • Гнойник под нокътната плоча на палеца, се появи по причина микротравмы по време на педикюр, изглежда като черно петно. Ако той започва да боли, спешно трябва да се предприемат мерки за вычищению гной и обработката на тази област;
 • При прием на някои лекарствени средства е възможна появата на черни петна по ногте на палеца. В този случай се отървете от неприятни последици могат да бъдат само един начин – да преразгледат методите на лечение;
 • Редовната употреба в храната на нестандартни продукти на ноктите на големите пръсти на краката могат да се реагира на промяната на цветовете чак до черно. Правилната диета ще ви помогне да се отървете от черноты на ноктите си.

Още малко за възможните причини за:

Какво да правя, ако почернел нокът на крака или ръката: причини и лечение

Какво да правя, как да се лекува

При появата на най-леко потъмняване на нокътната плочка на краката си, на първо място трябва да разберете причината.

Ако всички признаци и симптоми показват, че ноктите почернел се дължи на малки травми, силна болка липсва и дискомфорт не възниква – трябва незабавно да посетите лекар отсъства. За собственото си спокойствие и увереност в състояние на здравето все още се препоръчва по възможност да посетите хирург за изключване на фрактура на пръст, пукнатини и тумори. Също така може да се обърнете към най-близкия спешното отделение.

Ако съпътстващи симптоми показват на грибковую инфекция или други сериозни заболявания, трябва да се възможно по-бързо да се консултирате с дерматолог или лекар. Понякога може да се наложи консултация онколог. Лекарят ще прегледа и ще вземе необходимото лечение, което ще помогне да се избегнат сериозни последствия. В отделни случаи, при силна болка и повишаване на температурата, преждевременно разкриване на причините може да застраши живота.

Ако на краката ми се появиха тъмни нокти – лечението зависи от причините за това явление.

Избавляемся от последици от травми

При увереност, че ноктите на краката потъмнява поради травма, натертости, в определена лечение не е необходимо. С нарастването на травмированная плоча събра здрави или чернота постепенно ще намалее, светлеть, докато не изчезне.

Изключение възниква, ако засегнатата област боли, има осезаем дискомфорт при ходене или се появи възпаление около нокътя.

В случай на появата на тези симптоми е необходима редовна обработка на травмированной областта на антисептици, рассасывающими медикаменти, а в някои случаи не може да се мине без антибиотик. Лечението зависи изцяло от тежестта на вредата и се назначава от вашия лекар.

Лечение на гъбички

При потемнении, вызванном наличието на плесен, възможности за лечение могат да бъдат няколко. Сред хората, които отлагат посещението на лекар в най-краен случай, популярни народни методи на лечение. Някои рецепти са много ефективни, особено в ранен стадий:

 1. В 190 грама оцет поставете сурово кокоше яйце. Когато яйцето се разтвори – излейте получената смес в купа и го смажете проблемните зони 2 пъти на ден. Продължителността на прилагане зависи от това, колко е стартирано заболяване.
 2. Най-бързият, но не е най-сигурният метод – пара краката, режат ноктите и пила за нокти премахване на ненужни, колкото е възможно. Вземете течен йод и пада върху засегнатата област, докато не престанат да се накисва. Когато стане невъзможно да се понесе парене, трябва да се спуснете краката в леген с вода. Понякога, за да се отървем от гъбички липсва една процедура.
 3. Силно кафе може да помогне да се отърве от гъбички, а също и да подобрят състоянието на кожата на краката. Трябва да се налее кафе в малък съд и се поставя там краката. Не разклащайте течност краката. Ежедневните процедури ще ви помогнат в кратък период от време да се отървете от проблема.

Ако народни методи не предизвикват доверие в аптеката, могат да бъдат закупени модерни лекарства от фармацевтичните компании. Тяхното разнообразие дава възможност да изберете средство за всеки вкус и в зависимост от финансовите възможности. Лечението трябва да се извършва под контрола на лекар, на комплекса отвън и отвътре, за най-голяма ефективност. Лекарства се предлагат в няколко лекарствени форми:

 • Лак против гъбички, за да помогне при началните стадии на заболяването. Имената на тези лакове – Лоцерил, Офломил, Батрафен и други.
 • Серум Микозан. В комплекта са включени няколко пилочек за премахване на мъртва част.
 • Ногтевит и Ногтимицин позволяват лесно и безболезнено премахване на засегнатата част от гъбички.
 • За лечение на движението на поражението на ноктите гъбички са необходими хапчета. Флуканазол, Кетоконазол, Тербинафин – избор на подходящ препарат е малко вероятно да успее без помощта на лекар.
 • Кремове, спрейове, течности и мехлем – най-популярният вариант при самолечении. Към тях се отнасят такива лекарства, като Экзодерил, Низорал, Нитрофунгин и други. Те се различават членовете на състава активно вещество.

Лечението е почерняването на ноктите на палеца на крака

Ако палец различен цвят на нокътя от нараняване или удряне на гъбички, лечението е същото както за останалите. В случаите, когато почерняването причинени от нарушение на кръвообращението и проблеми със сърдечно-съдовата система – чернота ще изчезне само след правилно лечение на причината за появата му. Външно въздействие в този случай няма да доведе до никакви резултати.

Ноктите на големите пръсти на краката често променят цвета се дължи на нарушения в работата на вътрешните органи, особено това се отнася за повреди в работата на стомашно-чревния тракт. В този случай също трябва да се лекува причината, а следствие (черен нокът на палеца) ще изчезне от само себе си.

Важно е да запомните, че самолечение е възможно само в случай на пълна липса на доверие от сериозно заболяване, предизвикало проблема. Ако присъстват най-малкото съмнение в причина за появата на този проблем – трябва да се намери време за посещение на лекар, за да се предотврати неприятни последици.