Женско списание » Грижа за ръцете » Защо болки на ноктите на ръцете и от какви причини зависи от здравето си?

Защо болки на ноктите на ръцете и от какви причини зависи от здравето си?

Жените и младите дами, злоупотребляющие чест да нанесете на ноктите, лак, любительницы маникюр забелязват, че след отстраняване на лака на ноктите започват силно да боли. При тази болка отдава в страни от ноктите. Особено болката е силна, когато лак махнете вечерта. До сутринта болезнените усещания не дават дори да държи чаша.

На мнозина изглежда, че произходът на този проблем лежи като течност за премахване на лака. И ако купя течност без ацетон, всички проблеми ще изчезнат от само себе си. Всъщност, след като изпробвах всички видове козметични средства, могат да се убедят в това, че тези разсъждения не винаги са верни. Освен течност за премахване на лака, причини за болката могат да бъдат най-различни.

Защо болки на ноктите на ръцете и от какви причини зависи от здравето си? Не на последно място са лак с ниско качество и натрупване. Изобщо, много от процедурите, предназначени за украса на ноктите, силно да навреди на здравето им. Ако Имате силно боли ноктите след изграждане на, може би, има смисъл да им даде почивка поне за седмица-две от украшения. Подходящи за това време на почивката си. Никакви лакове, изграждане и маникюрных процедури! Пилка също причинява ноктите доста щети, водещи до бързото им расслаиванию.

Трябва да помним, че не само качеството на средства, използвани за процедури, може да стане причина за болка регионална синдром. Важно е и това, как е направен маникюр. Неграмотен майстор или извършване на маникюр в домашни условия може да притеснявам сериозно ноктите.

От какво зависи здравето на ноктите?

Ноктите представляват плътни ороговевшие образование на пръстите на краката и ръцете. Тяхната основна функция – да защитава нервните окончания, за да се установят в края на фалангите на пръстите, от различни щети.

Всеки нокът се крие в ногтевом легло. За малки съдове подава ноктите и се хранят заедно с кръвта. Именно капилярите придават ногтю леко розов цвят.

Ногтевая плоча се формира кератинизированными клетки. Тези, от своя страна, идват от втора степен на професионална квалификация. Задната част на ноктите – нокътната корен. Тук и е матрицата, която дава началото на кератиноцитам. (Кератин – протеин, чиято основна съставка на ноктите, косата и на най-горния слой на кожата.)

Белтъчни молекули кератин са свързани помежду си с химична връзка. Именно силата на тази връзка определя твърдостта и здравината на слоя на нокътната плочка, като предупреди, махане на ламинирано покритите нокти. За еластичността и гъвкавостта на ноктите отговарят на междинния слой мазнини и вода, разположените между слоевете на кератин. Под въздействието на външни фактори на околната среда нокът е в състояние бързо да губи голямо количество вода и мастни съединения. Също толкова бързо той им и възстановява при продължително намирането на подходяща среда.

И, разбира се, в състава на нокътната плочка идват тези химически елементи като калций, фосфор, цинк и дори атомите арсен. Те също са отговорни за неговата здравина и твърдост.

Растеж на нокътната плочка зависи от активността на хормоните в организма, климатичните условия, хранене, физиологични състояния. Например, в период на кърмене растеж на ноктите се забавя.

Причините за появата на болезнени усещания

Защо болки на ноктите на ръцете и от какви причини зависи от здравето си? Защо болки на ноктите на ръцете си? Ето списък на основните причини:

  1. Хронична травма на нокътната плочка.
  2. Остра травма (нараняване).
  3. Гъбични заболявания.
  4. Инфекция.
  5. Панариций (местното инфекциозно заболяване).
  6. Небалансирано хранене.
  7. Растящи навътре нокти.
  8. И, както вече беше посочено по-горе, маникюр.

С наранявания на всички е ясно: при хронична травма постоянно въздействие на вредни физически или химически фактори на външната среда води до отслабване на връзките между протеин молекули в нокътната плоча. В резултат на ноктите стават по-крехки, започва да не стратифицира и се счупи.

Болка при остра травма е малко по-различен характер, отколкото при хронични състояния: тя е по-изразена, причинява по-голям дискомфорт. Причината за болката в този случай устранится от само себе си след известно време. Ускоряване на процеса е възможно с помощта на специални заздравяващи мазила и кремове.

Инфекциозни заболявания. Много често ноктите започват на фона на вирусни респираторни инфекции. При грип, сопровождающемся висока температура, болки в костите и мускулите може да се премести и върху ноктите. Болката в този случай е много специфичен, да можете да го приема на вътре парацетамол, аспирин или прах, съдържащи тези съставки, съчетани с фенилэфрином.

Хранене. Сериозен недостиг на калций, протеини и някои елементи в организма, което прави нашите нокти са по-крехки. Всъщност, боли от това, започват не от самите нокти, в които няма нервни окончания, а ногтевое легло. Изтъните ногтевые плочи престанат да носят своята защитна функция, нервните окончания са подложени на постоянно дразнене отвън. Калцият, освен това, е необходим за предаването на нервните импулси.

Гъбични заболявания. Кератин, който е основа за структурата на нокътната плочка, служи на храна за участие на микоза. Гъбична инфекция е склонна към чести рецидивам и преход в хронична форма. Гъбички могат да бъдат локализирани в ногте и под нокътната вътрешната плоскост. Обикновено болка причиняват форма, за да се установят по нокът.

Растящи навътре нокти и панариций. Врастване на нокътната плочка в меките тъкани води до развитието на възпаление и в бъдеще нагноения. Наоколо също се развива и панариций: при комбинация микротравмы (заусеницы, нарязани, пукнатини, занозы) и инфекциозен агент. Тези болки лесно да се различат от дискомфорт друг произход. Като правило, те дергающие, силни, не дават на болния да заспи. На мястото на внедряване на инфекцията подуване (оток, причинен от възпаление), изчервява. Може да се увеличи температурата на тялото.

Ако го боли растящи навътре нокти или болка в травмированном пръст твърде силни, трябва да се обърнем към лекар. В противен случай възпалителен процес може да проникне по-дълбоко в меките тъкани и да засегне костта фаланга на палеца.

Най-често, когато човек се съобщава за болки в ноктите си, това означава, че боли пръст под ноктите, това е подногтевое легло. Именно там се намират нервните окончания, способни да реагират на усещането за болка.

Как да се предпазите от болки в ноктите си?

Защо болки на ноктите на ръцете и от какви причини зависи от здравето си? Какво да правите, ако ви боли ноктите на ръцете си? Първо проверете дали вашата диета за предмет на наличието в него на продукти с високо съдържание на калций. Ако Сте вегетарианец и да не употребяват в храната на животински протеини и млечни продукти, не си заслужава дори да се чудя, защо болки на ноктите на ръцете. В случай на невъзможност да се откаже от обичайното си хранене и да включите в диетата си от месо, сирене и мляко, го приемайте навътре витамин-минерални комплекси. Купуват ги в никакъв аптечном пункт.

Внимателно подход към избора на майстор маникюр. Най-добре е да маникюр в професионален, доказан салон. Спестените пари могат да бъдат изпълнени в бъдеще проблеми с ноктите. Извършват тази процедура в домашни условия също не е препоръчително. Ако все пак направите маникюр у дома, следвайте правилата антисептици. Дезинфицируйте инструмент преди и след процедурата.

Извършване на домашна работа, уверете се, че ръцете са били винаги с ръкавици. Почистващи препарати съдържат значително количество вредни химични вещества, отрицателно да повлияят на структурата на ноктите. Постоянно поддържайте чистотата на ръцете, грижи за пискюли. Използвайте защитаващи кожата на ръцете крем. Ако поранились, лечение на раната с йод. Спиране на кръвта може с помощта на водороден прекис. След което задължително се прилагат стерилна превръзка. Панариции често започват с малки повреди, които обикновено в ежедневието игнор