Женско списание » Грижа за ръцете » Защо сини нокти на ръцете и краката, основые причини

Защо сини нокти на ръцете и краката, основые причини

Защо сини нокти на ръцете и краката, основые причиниЦвят на ноктите на ръцете и краката – това е своеобразен барометър за нашето здраве.

Промени в цвета на ноктите почти винаги е свързано с проблеми със здравето. Така че, за тези, които са имали такъв проблем, тъй като посиняване на ноктите, отидете на лекар ще бъде правилното решение. Особено, ако отдавна сте забелязали син цвят върху вашите нокти.

Но първо трябва да разберете причините за това явление.

Защо ноктите са сини?

Има няколко "безобидни" причина за внезапна сините в лицето на ноктите на ръцете:

 1. Студ. Когато човек е студено, му съдове се свиват и, като следствие, от кръвообращението на ноктите се забавя. В резултат на ноктите светне в синьо. Това е абсолютно нормална реакция на организма към студа. Причини за паника няма. Но, разбира се, ако синева няма да оставя и в топло помещение, проблемът може да е в другия.
 2. Механично увреждане на ръцете. Ако ушибли или удари с ръка, ноктите посинеют. Има и такива случаи, когато заради силен синини ногтевая плоча ще отпадне като цяло. След като тя расте, син цвят може да оцвети ноктите, но само не за дълго.
 3. Лошото качество лак. Понякога, след продължително използване не е много качествен лак покритие, може да се открие синьото на ноктите си. Обикновено това се случва след покриване на евтини лакове, особено на тъмни цветове. Също, черен лак при смывании, може леко отпечататься в синьо. За да се отървете от този пигмент е нужно да се възползвам още веднъж средство за лакочистител, или да изчакате, докато потокът на водата напълно се измийте го.
 4. Битова химия. Чест контакт с битова химия може да стане причина за сините в лицето на нокътната плочка в ръцете си. По време на миене на съдове, пране, помывки вани, ние влизаме в контакт с химически елементи, които не само могат да "посинить", нашите нокти, но и да повлияе негативно на състоянието на кожата на ръцете. За да се избегне това, трябва винаги да се ползват гумени ръкавици.Защо сини нокти на ръцете и краката, основые причини
 5. В този списък на възможните причини сините в лицето на ноктите, които не са свързани с предизвикателства за здравето свършва. За съжаление, в повечето случаи, посиняване на ноктите може да се дължи на сериозни повреди в организма. По-долу е даден списък на тези причини:
 6. Гъбична инфекция. При такава инфекция, освен сини нокти, се открояват такива симптоми като сърбеж, хлабината на нокътната тъкан, слабост и деформация на нокътя. Болестта е изключително неприятен и да се лекува самостоятелно, в никакъв случай не може. При първите признаци на гъбички, трябва да се обърнете към квалифициран специалист, който окаже медицинска помощ.
 7. Физическа преумора. Понякога, поради силната преумора може да се открие синьото на ноктите си. Това е свързано с работата на сърдечно-съдовата система. За да се реши този проблем, е нужно просто да се отпуснете, добре се насладете на спокоен сън и нокти отново ще се превърне в здравословен розов оттенък.
 8. Нарушение на кръвообращението. Това е най-честата причина за сините в лицето ногтевых плочи в ръцете си. Ако всичките десет пръста на ръцете окрасились в синьо, това говори за слабости в работата на кръвоносната система, тъй като пръстите на ръцете, не получават необходимото количество кръв. Още един симптом на дадено нарушение е посиняване на кожата около нокътя. При откриване на такъв проблем, трябва веднага да се обърнете към лекар.Защо сини нокти на ръцете и краката, основые причини
 9. Сърдечна недостатъчност. Симптомите на това заболяване са същите, както в предходната. Но последствията и в този случай могат да бъдат далеч по-сериозни. При липса на навременно лечение има риск от гангрена.
 10. Заболявания на черния дроб.

В китайската медицина има интересна теория, според която посиняване на различни пръстите на ръцете може да се говори за различни проблеми в организма:

 • Син на малкия пръст говори за проблеми в работата на сърцето или на червата.
 • Син на безименния пръст говори за проблемите, свързани с работата на ендокринната система, нарушение на обмяната на веществата и проблеми с лимфатическими възли.
 • Син среден пръст говори за проблеми в работата на кръвоносните съдове, особено на вените, артериите и капилярка.
 • Син показалец говори за проблемите, свързани с работата на черния дроб и задстомашната жлеза. В редки случаи, при жените може да се наблюдава гинекологични проблеми.
 • Син на палеца говори за проблеми в сърдечно-съдовата система. Рискът от тахикардия.

Защо ноктите на краката му са сини?

Причините синеватой на нокътната платина на краката са същите като тези на ръцете. Можете да добавите, е, че няколко причини:

 1. Неудобната обувки. Носенето на такива обувки не само води до посинению нокти, спиране на растежа им и, в някои случаи и до деформации на крака. За решаване на този проблем могат да бъдат просто вместо обувки.Защо сини нокти на ръцете и краката, основые причини
 2. Лош педикюр. По време на педикюр, капитанът може случайно да наранят епидермиса, което може да доведе до такъв ефект, като синьо нокти.

Какво да правя, ако посинели нокти на краката или ръцете

Както вече беше отбелязано по-горе, при липса на конкретни причини, които са в състояние да доведе до посинению нокти, трябва да се обърнат към лекар.

Въпреки това, има няколко препоръки, как да попречат на такова неприятному ефекта:

 • Ако ноктите посинел след удар или синини, а от студа на ръката. Това ще ускори процеса на "розовения" нокътя и ще забави развитието на хематом.
 • Ако след дългосрочна заличаване лак на ноктите си остава тъмен пигмент, това е показател за ниско качество на козметиката. В този случай, сменете лак за по-качествен. Също така, проблемът може да се дължи честото оцветяване на нокътя. Така че, за да се отървете от нежеланите сините в лицето на нокътната плочка, известно време се опитайте да ходя без лак.Защо сини нокти на ръцете и краката, основые причини
 • Винаги носете гумени ръкавици, когато работите в къщи.
 • Носете само удобни обувки.
 • Ако проблемът е възникнал поради проблеми със здравето и преминава курс на лечение, определен лекар, синева напълно не се предава, трябва да минеш курс на лекарства, които имат свойството укрепване на ноктите и косата. Например, може да се пие курс бирена мая, по-добре, ако се намери бирена мая с добавка на калций. Но да се консултирате с лекар относно приема на лекарството, все пак си струва.

Автор на статията: Дубинец Алена