Женско списание » Грижа за ръцете » Защо кожата на ръцете облазит и как да се справят с него?

Защо кожата на ръцете облазит и как да се справят с него?

Защо кожата на ръцете облазит? Отколкото да се лекува това неприятно явление? На тези въпроси ще отговорим в горното статия.Защо кожата на ръцете облазит и как да се справят с него?

Основна информация

Защо кожата на ръцете облазит? Причините за това болестно явление може да се крие в различни заболявания. За да ги разкрие и да се започне навременно лечение, трябва да се консултирате с лекар-дерматолог. В края на краищата, само опитен специалист може да се определи точната причина за подобно състояние и изберете правилната схема на терапия.

Защо кожата на ръцете облазит?

Има много различни неблагоприятни фактори, които водят до нарушаване на процеса на регенерация на кожата, както и нейната цялост.

Специалисти твърдят, че здравия човек най-горния слой на епидермиса се обновява в рамките на всеки месец. При този мъртвите клетки се отстраняват незабелязано, след което се заменят с нови. Това е съвсем естествен физиологичен процес, който човек не може да се забележи поради постепенности.

Ако кожата на ръцете или краката облазит така, че това се вижда с невъоръжено око, тогава може да става въпрос за развитието на различни заболявания.

Основни причини

Защо кожата на ръцете облазит? Причините, поради които е нарушена целостта на повърхностния слой на кожата покрива, трябва да се идентифицират опитен дерматолог.
Най-често това състояние е показателно за влиянието на негативните фактори или патологични процеси, протичащи в организма на пациента.Защо кожата на ръцете облазит и как да се справят с него?

Така че, защо кожата на ръцете облазит? Основните причини за това явление могат да действат:

 • неправилна грижа за кожата на ръцете или на недостатъчното му хидратиране;
 • продължително излагане на силни слънчеви лъчи (например, в разгара на лятото);
 • използването на неправилно подбран или фалшиви козметични средства;
 • алергични реакции или т. нар. контактен дерматит, който се е появил в резултат на отрицателното въздействие на различни химически вещества, включително миещи препарати, хигиенни, козметични средства и лекарствени препарати;
 • сух въздух в помещенията, особено през отоплителния период или в най-горещото време на годината;
 • различни кожни заболявания, включително екзема, дерматит и псориазис;
 • вреден навик, в процеса на която човек често карти дланта на ръката си, което води до проникването в тъканите на различни инфекции и бактерии;
 • недостиг в организма на пациента на такива витамини като А, Д, е, В и С, вземащи активно участие в процесите на регенерация на кожата;
 • постоянното използване на сапун с антибактериален ефект, което води до загуба на кожата си на естествена защита, вследствие на което тя става податливи на увреждане на различни гъбички и патогенните бактерии;
 • вторични инфекции, които се развиват след проникването на вредни микроорганизми чрез микроскопични пукнатини в епидермиса;
 • нарушение на пиене на равновесие, което води до дехидратация на организма.Защо кожата на ръцете облазит и как да се справят с него?

Причини кожни проблеми при децата

Защо кожата на ръцете облазит на едно дете? Най-често подобно болестно явление се наблюдава при деца с отслабена имунна система. Освен това, белене ладошек при децата често провоцируется нарушение на техните хормоналния фон. И това състояние е много често да се отбелязва при повишена чувствителност на кожата на бебето.

Процеса на диагностика

Защо кожата на ръцете и краката облазит? Самостоятелно да идентифицират причината за това анормално състояние на безсмислена. В края на краищата, обикновеният човек не притежава достатъчно медицински познания, които ще решат развитието на тази патология. Така че при шелушении кожата на долните или горните крайници трябва да се обърнете към тесен специалист, а след това има дерматолог. Само лекари с дългогодишен опит в състояние да ви кажа за това, защо кожата на ръцете облазит и как да се справят с него.

В процеса на поставяне на правилната диагноза обичайните за визуално опознаване не са достатъчни. Във връзка с това повечето специалисти предписват на своите пациенти от различни методи на изследване.

Чрез провеждането на редица анализи, дерматолог ще може да разкрие наличието на дадено заболяване, след което изберете необходимото лечение.Защо кожата на ръцете облазит и как да се справят с него?

Терапия

Идентифицира причината за това, защо кожата на ръцете облазит, трябва да се пристъпи към премахване на това болестно явление.

Всяка кожа се нуждае от специален и бережный грижи. Така че на първо място след всяко вземане на душ или измиването на ръцете на специалистите препоръчват внимателно промакивать воалите на мека кърпа, опитвайки се да избегне енергично триене. Высушивая по този начин краката и ръцете, пациентът се предупреждава възпаление на епидермиса.

И в лечебен комплекс за отстраняване на облезания на кожата могат да бъдат включени следните мерки:

 • Използването на овлажняващ сапун, не пересушивающего кожата.
 • Преминаването към правилното хранене. Консумират продукти, трябва да съдържат в себе си витамини А, В, е и С, различни минерали и мастни киселини, които благотворно този начин влияят на регенерацията на кожата.
 • При силен и патологическом облезании на кориците е желателно да се мине пълен курс на прием на мултивитаминни препарати, които съдържат в себе си всички необходими витамини и микроелементи.
 • Ако кожата е интензивно отлепете с дланите, а след това спокойно може да се говори за неспазване на пациента пиене баланс, което допринася за пересушиванию на епидермиса. По този начин, възрастен човек трябва да пие на ден не по-малко от 1,5 литра чиста вода. През лятото това количество може да се увеличи точно 2 пъти.Защо кожата на ръцете облазит и как да се справят с него?
 • При развитие на контактен дерматит се дължи на действието на химични вещества, следва да се избягва контакт на кожата покрива с вероятният източник на патология. Дерматит трябва да се лекува незабавно, тъй като той е придружен от силен сърбеж. След като расчесываний в тъканите на епидермиса могат да проникнат различни бактерии и други патогенни микроорганизми, които да провокира развитието на вторична инфекция, за която се изисква скъпо и продължително лечение.

Лекарства

Кои лекарства могат да се приемат при силен облезании кожата покрива по краката и ръцете? Това зависи от наличния заболявания:

 • При развитието на гъбични заболявания дерматологът може да назначи такива местни лекарства, като "Кетоконазол", "Экзодерил", "Низорал", "Diflucan", "Мифунгар", "Ламизил", "Fluconazole".
 • При редовно и нестерпимом сърбеж на пациента се препоръчва употребата на антихистаминови препарати, включително и "Супрастин", "Лоратидин", "Диазолин".
 • При навлизането във вътрешността на организма на различни алергени трябва да се вземат собренты, които допринасят за тяхното бързо отстраняване (например, "Энтеросгель", активен черен или бял въглен).Защо кожата на ръцете облазит и как да се справят с него?
 • За лечение на различни кожни заболявания, включително дерматит, екзема и псориазис, използват стероидни лекарства (напр. Преднизолон"). Също така се прилага локално върху кожата могат да се прилагат противовъзпалителни средства, включително и "Бепантен", "Элокол", "Фенистил" и различни кортикостероидни мехлеми (напр. "Адвантан" или "Локоид").